Czym się kierować przy wyborze cateringu dla najmłodszych?
Prawidłowe żywienie odgrywa kluczową rolę dla właściwego rozwoju dzieci. Posiłki dla najmłodszych powinny być zatem bogate w składniki odżywcze, a dodatkowo też atrakcyjnie podane. Spełnienie tych wszystkich oczekiwań bywa nie lada wyzwaniem. Z tego powodu coraz więcej osób zamienia samodzielne przygotowywanie posiłków na korzystanie z usług sprawdzonego cateringu. Takie cateringi obsługują też żłobki i przedszkola. Jak wybrać ten najwłaściwszy spośród szerokiej oferty na rynku? Oto kryteria, którymi warto się kierować.
Różnorodność menu
W pierwszej kolejności przy wyborze cateringu dla dzieci należy wziąć pod uwagę różnorodność oferty. Dzieci bywają niejadkami, dlatego ważne jest to, aby mogły próbować różnorodnych potraw zarówno kuchni tradycyjnej, jak i nowoczesnej. Ponadto dobra firma cateringowa oferuje możliwość przygotowywania posiłków dietetycznych. Przykładowo w ofercie naszego cateringu dla placówek oświatowych w Tychach można znaleźć dania dla wegetarian czy dzieci z określonymi nietolerancjami pokarmowymi.
Jakość i wartość odżywcza dań
Nie mniej ważne znaczenie ma jakość serwowanych potraw. Szczególnie istotne jest to, czy dania przygotowywane są ze świeżych i nieprzetworzonych produktów. Aby się tego dowiedzieć, warto sprawdzić, skąd firma cateringowa nabywa określone produkty i czy np. współpracuje z lokalnymi dostawcami. Koniecznie trzeba też zweryfikować, czy uwzględnia zalecenia i normy żywieniowe dla dzieci wskazane przez Instytut Żywności. Najlepszym wyborem będzie firma cateringowa stale współpracująca z dietetykiem.
Dodatkowe udogodnienia
Przy wyborze warto też uwzględnić takie kwestie, jak elastyczne godziny dowozu posiłków, atrakcyjność ceny czy estetyka podania potraw, która w dużej mierze wpływa na pobudzenie apetytu u maluchów.